Ragoût van Kip op zijn Bourgondisch

Civet de Poulet à la Bourguignonne

ingrediënten

Bereiding

Snij de kip twee avonden van te voren in 8 stukken. Schil
wortel, ui en knoflook. Snij ui en wortel in brunoise.
Doe de stukken kip in een kom. Voeg de groenten toe, de knoflook en het
bouquet garni. Geef er de wijn overheen zodat alles goed bedekt wordt.
Geef er ook 1 dl olie bij. Laat dit 48 uur marineren. Op de dag van de
maaltijd laten we de kip uitlekken. Bewaar de marinade. Verhit een dl olie
in een pan en sauteer hierin de stukken kip. Als ze mooi bruin zijn halen
we ze uit de pan. Doe dan de groenten in de pan, laat ze bruin sauteren,
voeg de bloem erbij, geef er het vocht van de marinade bij, de knoflook en het bouquet garni. Leg de kip terug in de pan, geef er nog zout en peper bij en laat 45 minuten zachtjes stoven. Schil ondertussen de kleine uien, doe ze in een pan waarvan ze juist de bodem bedekken, geef er zout en suiker bij, voeg er de boter bij en geef er zoveel water bij totdat ze net onder staan. Bedek met een stuk alufolie en kook op hoog vuur, totdat alle water is verdampt. Op dat moment gaan suiker en boter over in caramel en het is voldoende de uitjes door de caramel te laten rollen. Zet ze apart. Snij het spek in juliënne van 1 cm dikte. Maak de champignons schoon. Als ze groot zijn, snij ze dan in vieren. Verhit de rest van de olie in een pan, geef er het spek bij, laat dit kleuren zonder dat het uitdroogt. Haal het spek eruit en houd het apart. Doe dan de champignons in de pan, sauteer deze mooi bruin, laat ze uitlekken en doe ze bij het spek. Als de kip nu 40 minuten gebakken heeft, doen we ze in een andere pan, voegen er het spek, de champignons en de kleine uitjes bij. Klop het bloed even op. verdun het met een beetje saus en geef het bij de rest van de saus. Laat heel even koken. Passeer de saus over de kip en serveer.

← naar de lijst met Gevogelte

print pagina