Uienpizza

ingrediënten

  • 7 g verse gist of 10 g gedroogde
  • 1 dl melk
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels zonnebloemolie snufje zout
  • 200 g volkorenmeel of half om half met ongebleekte bloem
  • 2 bosjes zomeruitjes met loof
  • 2 maiskolven
  • 100 g Mozzarellakaas

Voor de tomatensaus

Bereiding

Los de gist op in de lauwwarm gemaakte melk en voeg de honing eraan toe. Laat het mengsel even staan en doe er dan de olie, het zout en het meel bij. Kneed het goed door op een met bloem bestoven aanrecht of tafel, tot het deeg glad is en elastisch aanvoelt. Vorm er dan een bal van en leg die in een kom. Spreid er een vochtige doek over uit en zet de kom op een warme plaats tot de hoeveelheid deeg na ongeveer 1 uur is verdubbeld

Dit basisrecept voor pizzas kan ook met zuurdesem worden gemaakt. Het zuurdesem wordt als volgt gemaakt: doe in een kan of pot van 1 liter inhoud (niet van metaal) 4 eetlepels volkorenmeel en zoveel gekookt en afgekoeld maar nog lauw water dat het papje enigszins vloeibaar is. Dek de kan of pot af met een vochtige doek en zet hem op een warme plaats. Roer het mengsel tweemaal per dag om, 's morgens en 's avonds, dan is het na drie dagen zuur. Voeg daarna gedurende drie dagen elke ochtend en elke avond een eetlepel volkorenmeel en wat gekookt, afgekoeld maar nog lauw water toe en roer steeds goed om. Na in totaal zes dagen is het deeg klaar voor gebruik als rijsmiddel voor brood of pizzas. Het zuurdesem mag niet te vochtig zijn; de dikte moet lijken op oliebollenbeslag. Maak met dit zuurdesem een deeg zoals is beschreven bij de bereiding met gist en gebruik het zuurdesem in plaats van gist en melk. Rol het deeg na ca. 1 uur uit op een met bloem bestoven aanrecht of tafel. Bekleed er twee platte vormen mee, bij voorbeeld boterkoekvormen. Pizzas kunt u ook zonder vorm bakken op de bakplaat van de oven.

De vulling:
Snijd de zomeruitjes met het loof in dunne ringen. Verwijder de bladeren en de pluizige haren van de maiskolven. Breng water zonder zout aan de kook (zout maakt de korrels taai) en kook de maiskolven ongeveer 25 minuten. Schep ze uit het water, zet ze rechtop op een plank en snijd er met een scherp mesje de korrels af. Leg de ringetjes ui en de maiskorrels op de tomatensaus in beide deegbakken waarover al 100 g kaas is gestrooid en dek de vullingen af met nog eens 100 g geraspte kaas. Bak de beide pizzas 30 minuten in een voorverwarmde oven van 225 gr.C (gasovenstand 5).

De saus:
Breng het water aan de kook. Ontvel de tomaten door ze aan een vork geprikt boven een vlam te houden en er dan het velletje af te trekken. Snijd ze door, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees klein. Kook de stukjes tomaat circa 10 minuten samen met het uitgeperste knoflookteentje en de kruiden. Breng de vloeistof op smaak met tamari of bouillonkorrels. Bind de saus met aangelengd volkorenmeel of bloem en laat de bloem nog even gaar worden. Bestrijk het deeg in de beide vormen met de tomatensaus en strooi hierover geraspte Mozzarellakaas, een speciaal Italiaanse kaas die meestal voor pizzas wordt gebruikt. Welke vulling u ook gebruikt, bestrijk altijd eerst de bodem van een pizza met tomatensaus en breng daarna de vulling aan.

← naar de lijst met Vegetarisch

print pagina